Sundhedslov og velfærdsstat

Sundhedsloven

Den danske sundhedslov er med til at sætte krav til sundhedsvæsnet, så den sikre patienters respekt i forhold til selvbestemmelse. Patienter har mulighed for at få forskellige behov opfyldt, herunder at alle dansker skal have lige let adgang til det danske sundhedsvæsen. 

De patienter der bliver indlagt på de danske sygehuse, skal have ret til at få behandling af højeste kvalitet, samt at der skal skabes sammenhæng mellem ydelser. Alle har også en vis valgfrihed omkring det danske sundhedsvæsen, her kan det være noget om, hvilket sygehus man har lyst til at blive behandlet på. 

Som patient i det danske sundhedsvæsen har du ret til adgang, til de informationer der vedr. din behandling. Det henviser også til, at man på samme tid skal medinddrages, og at man skal give informeret samtykke omkring forskellige ting i forhold til patientforløbet. Patienter kan også vælge ikke, at tage imod de informationer og aktindsigter der er i deres behandlingsforløb. Patienter har ligeledes ret til, at få forståelig og løbende informationer omkring, hvordan forebyggelsen sker og om hvad der er relevant, i forhold til hvordan plejen sker. 

Når patienter er i gang med et forløb, har de ret til, at vide hvilke komplikationer og bivirkninger der kan forekomme ved de behandlingsmetoder og medicin de får. Når man er patient i det danske sundhedsvæsnet, har man også ret til den korteste ventetid, der er mulig, inde man kommer i behandling. Hos os som sundhedspersonale, er det vigtig at vi får fortalt vores patienter, at vi er forbundet af tavshedspligt, så alt hvad der bliver drøftet forbliver mellem patient og personale. (14)
   
__________________________________________________________________________________________

Velfærdsstaten

Størstedelen af befolkningen opfatter velfærdsstaten som en regulerings mekanisme, der sikrer udlig­ning mellem fattig og rige og sørger for et socialt sikkerhedsnet. Vi har med andre ord, som borgere tillid til, at institutionen "velfærdsstaten" sørger godt for os alle, hvis vi får behov for det, og gør det på en ret­færdig måde, som sikrer, at alle har lige rettigheder. 

Velfærdsstaten ses som en stat, hvor organiseret poli­tisk magt og administrative procedurer bevidst benyttes til, at forsøge at ændre på markedskræfternes spil i forhold til, som minimum:

1. At garantere individer og familier en minimumsindkomst, uanset disse per­soners evne/mulighed for at deltage på arbejdsmarkedet

2. At begrænse tab af indkomst ift. sygdom, alderdom og arbejdsløshed
3. At sikre individet - uanset status eller social klasse - de bedst mulige sociale serviceydelser.

Det er med andre ord, velfærdsstatens opgave, at modificere markedskræfternes fordeling af ressourcer. Staten tillægges dermed afgørende betydning i forhold til, at intervenere og sikre velfærden for sine borgere både i forhold til overførselsindkomster og sociale ydelser. (15)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar